Amb molta tristesa aquests últims dies ens han deixat el Manel Bagunyà i el Jaume Pascual.

Molts són els qui aquests dies ens fan arribar els seus records d’aquest parell de mestres i referents. Els que van ser nens, monitors i col·laboradors en els anys que van dedicar a transformar Colònies Jordi Turull, parlen de la seva discreció, de la confiança que feien en tothom, de l’obertura de ment a nivell educatiu. Transgressors, innovadors, i per damunt de tot, els treballadors incansables, prolífics del somriure a la cara i al cor.

Tots dos escolapis han estat, doncs, peces clau en la història de Colònies Jordi Turull. La seva gran tasca i el seu bonic record sempre quedaran i formaran part de l’essència i la màgia de Pineta.

L’Enric Canet, escolapi i membre del casal d’infants, ens escriu unes paraules en record seu.

 

JAUME PASCUAL

14 d’abril de 1944 – 1 d’abril de 2020

“En Jaume Pascual, va ser del primer grup de joves escolapis que van preparar la casa de la Vall de Pineta, la primavera de 1964 per a que l’estiu tinguessin lloc les primeres colònies. El treball va ser molt dur perquè la casa havia estat deshabitada des de 1938. Posteriorment, quan en Manel Bagunyà va ser el responsable de Colònies Jordi Turull, ell va formar part del seu equip. A més, va tenir molt a veure amb el manteniment de l’edifici i en la reconstrucció de la borda de l’entrada. Va fer també una gran feina, durant els anys de 1975 fins entrats els 80s en el transport per fer arribar els recursos a la casa de colònies. El seu caràcter tendre, sempre amb el somriure, totalment anònim, va ser imprescindible aquells anys.”

 

MANEL BAGUNYÀ

23 de novembre de 1939 – 5 d’abril de 2020

“En Manel Bagunyà va ser monitor els anys 60s de les colònies de Pineta. A inicis dels anys 70s en va ser director de tandes. Ell va impulsar el canvi de Colònies Jordi Turull, la seva actualització, del qual encara s’hi viu i dels quals moltes i molts n’hem estat hereus. Va fer arribar el primer grup de monitores, l’any 1974, del grup de joves del Cisco Barrachina, amb qui va formar un tàndem únic d’una alta creativitat, aportant a l’educació del lleure de Catalunya un valor incalculable. El 1975 l’Escola Pia li demana ser el director de colònies Jordi Turull. El 1976 engega la primera tanda de nenes i el 1977 inicia la coeducació. El 1978 inicia unes segones colònies paral·leles a l’Ainsa. El 1980 unes terceres amb nenes i nens d’Alella. El 1981 s’inicien les colònies per adolescents i, posteriorment, la ruta, el curs de sensibilització, les colònies teatrals. En el seu treball de formiga i constant inicia la publicació Daus per impulsar el coneixement, cursos de monitors i directors, les trobades de l’equip. Ja no essent director de Colònies va col·laborar molts anys en les colònies dels més petits. En Manel deixava fer, sempre hi era. Era el pal de paller d’uns equips de gent, durant aquests anys, molt implicats. De Pineta van néixer experiències de l’educació de lleure arreu. A més, va col·laborar, ja els anys 70s formant part del Consell Permanent del Servei de Colònies de Vacances, l’actual MCECC.

Som moltes i molts que li devem ser monitores o monitors, i moltes altres coses. Si bé en Joan Trenchs, l’any 1964 va impulsar les Colònies de Pineta, sense la modernització educativa i la diversificació que va impulsar en Manel Bagunyà i Valls, més que ningú més, colònies Jordi Turull no seríeu el que sou i la feina que feu. Gràcies perquè el vostre treball constant és el millor homenatge que els podem fer.”

Foto: 1975, Pineta. En Manel Bagunyà.

Foto: 1976, Pineta. En Manel Bagunyà al mig.

Foto: 1991, Dakar. En Jaume és el primer a la dreta.

Foto: 1975, Pineta. D’esquerra a dreta, el tercer és en Manel i el cinquè és en Jaume.